Gallery

The London Architect – Zero Carbon Future.

Fill in your best email address and we will send you a free video on how to make a green building economically.

Your information will never be shared or sold to a 3rd Party.

International Architectural Competition,  Library and Fine Arts Museum.

  • TAICHUNG CITY CULTURAL CENTER: Library and Fine Arts Museum:
    The starting point of the conceptual design is all about people; moving people from outside to inside of the building and back out again, all the time ensuring that they enjoy the experience of spaces and activities on offer. Experience and sense of the space starts from the outside upon arrival near the building. The immediate site surrounding the building is envisaged as leisure and culture interface, where people can enjoy staged private or public group performances of various activities like dance, displays, art or otherwise quiet contemplation. This space becomes meeting place and forms the open external cultural hub. The space experience then moves into the building. The main access is through the Parkland Plaza. This space is conceived as a weather moderated large open space that serves as a meeting and waiting area for people and groups and also where open public performances and exhibitions can be staged. The area is also an extension to the Park itself, drawing it into the building, acting as a conservatory for various plants species.
    From the plaza, the experience then moves into the library which has its own atrium and Arts Museum which also has its own atrium. These atriums provide a pleasant environment to serve as a social hub, creating light and space for multifunctional activities.
    .
    .
    .
    International Architectural Competition – Collider Activity Center

    Competition submission for an activity centre comprising of climbing walls, fitness center, swimming pool, dance and sports halls. Furthermore there are boulder parks, a spa center, bars and restaturants

    .

    Shelter Housing Competition for Elderly over 55’s

    This slideshow requires JavaScript.

    McCarthy and Stone: Retirement Home: Reimagine Ageing.
    Baby boomers see themselves very much as the generation that broke all the boundaries and are forward thinking. The design sought to create solutions which celebrate the wisdom and freedom that the aging process should encompass. The concept sought to fit the modern active culture of the over 55’s and also offer any facilities that might make the process of growing older easier to cope with. The design also sought to ensure that downsizing into a purpose-built property in later life opens up doors to enjoying a greater way of living

    Sustainability

    Material used predominantly in the structure is concrete and cross laminated timber. Concrete is adopted for its thermal mass properties and timber for its green credentials. Heating is done by geothermal bore holes with the heat transferred to the under floor heating in the building. The facade is made of triple glazed glass. The building envelope will be constructed to the highest air tightness standard. There is a green roof at the top

    .

    Architectural Competition for Nordic Built Housing Estate in Denmark

    Architecture is an exceptional mirror of the relationship between man and nature. Architectural history reveals not only man’s dependence on nature and the need to arm himself against it ,  but his will to honour and imitate it. A reorientation of the relationship between man and nature is unavoidable. Energy consumption and the application of materials are important issues in the design of the proposed claddings to the buildings.

    ENVIRONMENTAL IMPROVEMENT AND ENERGY EFFICIENCY

    In selecting materials for the project, the principle of cradle to cradle in manufacture and disposal of materials to be used in the construction of the building was applied. The preference was to select materials which can be recycled in either of two ways. Either by technical recycling which means that at the end of the building’s useful life its materials can be incorporated into other buildings or by biological recycling which means that at the end of the buildings useful life its materials can be disposed to degrade without harmful effects to the environment. In addition, in order to aid carbon sequestration, living walls and green roofs are proposed in the project. This gets its analogy from nature were materials perform multiple functions.  The claddings of the buildings should not only protect the occupants from the elements but also help reduce atmospheric carbon content by sequestering carbon, using living walls and roofs.

    Consideration was also given to the green rating of components used in the construction. The predominant material used is timber rain screen cladding, preferably western cedar from a sustainable source, on the facades of external walls supported on timber frame and insulated. Timber is also used to form the frames of internal partitions where required, in the penthouses and alterations to existing flats. This is considered to be low maintenance, and as such represents an attractive option, in terms of both economic and environmental performance

    Triple glazed windows are proposed. It is also intended that the highest possible level of air tightness is achieved in construction. Walls with u-value rating exceeding current regulatory requirements are envisaged. Another aim is to achieve credits in BREEAM for use of A rated specification on majority of the material used.

    SECURITY

    Enhanced security is achieved in design by using the principle of defensible spaces were possible and ensuring all areas are under the visual gaze of the residents. Cars are designed to be parked as near as possible to the front entrances of the buildings.

    .

    International Architectural Library Competition

    Conceptual Background:

     Public libraries have reinvented themselves in the last decade, reviving their role as beacons for civic pride, social and economic regeneration.

    The concept is to provide a solution that rejuvenates the neighbourhood  by providing an environment where you are as likely, to meet a friend for coffee, to do your homework, to find out more about the history of the local community or to take part in an activity, as well as also being able, to borrow a book.

    Four crucial elements have been identified as crucial to today’s public library: people, programmes, partners and places. A larger number and a wider mix of people are using the library thanks to the new and innovative programmes the libraries are running.  Libraries now engage commercial partners, such as cafes or internet providers. This has made the library into a different kind of place, open for longer hours and more accessible to many users.

    The design draws on a modern architectural typology embodying new ideas which respond to the widespread use of information and communications technology (ICT) and the culture of lifelong learning; the solution plays a pivotal role in promoting greater social cohesion and a stronger sense of civic pride and local identity.

    Energy

    The design solution is committed to the use of passive environmental systems wherever possible, while maximising transparency and views towards the surrounding environment and beyond. The building benefits from a north-south orientation with the major facades facing east and west – the optimum layout for protecting the building against solar gain. The south façade will be protected by shading. A strategy is also needed to bring natural light down into the lower floor  levels. The solution is a light-filled ‘canyon’. The canyon is a spectacular full-height space, through which the library user can share the drama of the imposing space. The canyon also serves to aid ventilation in the library space by a stack effect of exhausting hot air at the top and letting in cooler air from below. The proposal also looks at, biomass boilers, ground source heat pumps,  photo voltaics, and triple glazing in reducing energy requirements.

    Integration into the landscape

    Many Libraries are normally served by secondary elements (car parks, roads, public spaces etc.). The site is located on a green corridor ,  part of an urban green opens pace. In this design, the green open space is drawn into the library’s landscaped gardens and  integrated into the ground floor of the main building, giving a continuous visual vista, taking into account the topography of the local area. A large courtyard (“canyon”) full of daylight – establishes a vertical visual dimension that incorporates the sky and the landscape into the interior space. This space is planned for use as a cultural space incorporating a multipurpose, exhibition and lecture space, a café where you can buy food and drinks and a landscaped park lounge where you can read or meet a friend. It draws the wider Park and its users into the library building and serves as continuity and a conduit to the wider Park where Library users may go for more recreation.

    .

    Affordable Housing Scheme

    This slideshow requires JavaScript.

    9 affordable new build units forming part of a wider estate regeneration in Essex.

     

     

     

     

Advertisements